Ciasteczka jaglane z masłem orzechowym

Dobra rada – zadbajcie o to by kasza była sucha, a dalej ogranicza was wyłącznie wyobraźnia, żurawina, rodzynki, orzechy, kokos… Do tych ciasteczek sprawdzi się prawie wszystko!
Składniki:
– 130 g kaszy jaglanej
– 300 ml wody lub mleka ryżowego
– 50 g suszonych daktyli
– 25 g masła klarowanego
– 4 łyżki drobnych płatków owsianych
– 2 łyżki masła orzechowego (można zastąpić pokruszonymi orzechami)
– 1 banan
– szczypta cynamonu i imbiru
– wiórki kokosowe (opcjonalnie)
– 3 łyżki ksylitolu lub miód (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Kaszę dokładnie płuczemy, zalewamy wodą (lub mlekiem) z dodatkiem cynamonu oraz imbiru. Gotujemy przez około 20 minut (kasza ma wchłonąć całą wodę, pod koniec gotowania warto mieszać ją co kilka chwil tak by stała się względnie sucha, a jednocześnie nie przywarła do naczynia).
Pozostawiamy do ostygnięcia na około 45 minut. Daktyle i masło orzechowe miksujemy w blenderze, dodajemy banana, płatki owsiane, rozpuszczone masło i łączymy na jednolitą masę. Osoby preferujące bardziej słodki smak mogą dodać ulubiony słód (np. ksylitol, stewię, miód).
Łączymy wszystko z letnią kaszą jaglaną (pamiętajcie, że powinna być dość sucha, w razie potrzeby możecie dosypać nieco więcej płatków owsianych lub wiórki kokosowe), formujemy ciasteczka i układamy na papierze do pieczenia.
Umieszczamy na około 20 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni Celsiusza.
Smacznego!