Sernik z masłem orzechowym!

To oficjalnie najlepszy sernik jaki kiedykolwiek zrobiłem. Imbir, cytryna i przede wszystkim masło orzechowe! Ten ostatni składnik zmienia wszystko! Jeśli nie jesteście na ścisłej diecie proponuję dodać nawet więcej niż w przepisie…warto 😉
Składniki:
– 250 g chudego twarogu
– 250 g półtłustego twarogu
– 1 żółtko
– 4 białka
– 1 łyżka budyniu lub skrobi kukurydzianej
– 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
– 1 i 1/2 łyżki masła orzechowego
– świeży imbir (około 1 cm)
– sok z 1/2 cytryny
– słód (np. ksylitol, stewia lub inny wedle preferencji)

 

Przygotowanie:
Ser utrzeć z żółtkiem. Dodać skrobię lub budyń, jogurt, tarty imbir, sok z cytryny i masło orzechowe (jeśli Wasza dieta nie jest szczególnie restrykcyjna możecie zwiększyć ilość :D) i zmiksować na gładką masę.
Wybrany słód (ja miałem w domu erytrytol, użyłem około 100 – 110 g) zetrzeć w moździerzu na pył i dodać do masy.
Białka ubić na pianę i delikatnie wymieszać z pozostałymi składnikami.
Gotową masę przełożyć do foremki wysmarowanej odrobiną oliwy lub oleju kokosowego. Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170 stopni Celsjusza przez około 60 minut, a następnie uchylić odrobinę drzwiczki i pozostawić do ostygnięcia.
Kaloryczność – tylko dla fanatyków 😀
Cały sernik: 798 kcal
Białko: 108g
Tłuszcz: 26g
Węglowodany: 33g