O tym, że tłuszcz jest niezbędnym składnikiem diety wie już prawie każdy. Większość z was zapewne bez większego problemy potrafi wymienić przynajmniej 10 produktów, bogatych w ten makroskładnik. Idąc dalej – tłuszcze możemy dzielić na wiele sposób: ze względu na pochodzenie, stan skupienia, budowę chemiczną… Stop! To temat na zupełnie inny artykuł. Nie zamierza tu tworzyć kompendium wiedzy na temat tłuszczów, chciałby za to nieco ułatwić wam życie.
Kiedy mówimy o diecie i produktach spożywczych zwykle to czego szukamy w pierwszej kolejności to zawartość frakcji nasyconych, jednonienasyconych i wielonienasyconych. Często też interesuje nas też ratio Omega-3:Omega-6. Wszystkie te informacje możemy znaleźć w odpowiednich tabelach, jednak kilka dni temu, całkiem przypadkowo wpadła mi w ręce fantastyczna grafika (z małymi „ale”) – zestawienie popularnych produktów spożywczych z podstawowymi danymi na ich temat.

Ktoś (dane na grafice wskazują że autorem jest – David McCandless) zrobił kawał roboty. Podkreślam, że grafika nie jest mojego autorstwa (z przyjemnością podałbym źródło i osobiście wysłał podziękowania za wkład), jestem jednak przekonany, że okaże się bardzo praktyczną ściągawką, która zaoszczędzi wam sporo czasu.